UA
EN
111
2222
UA
EN
Розділи

До Всесвітнього (міжнародного) дня водних ресурсів

Всесвітній день водних ресурсів  ( World Water Day) – день, визначений ООН, запроваджений Генеральною Асамблеєю в 1993 році (резолюція № А/RES/47/193 “Проведення Міжнародного дня водних ресурсів”). Резолюцією відзначено, що “враховуючи важливість водних ресурсів у розвитку економічної діяльності та соціального добробуту, яке не отримує широкого усвідомлення, 22 березня щороку оголошується Міжнародним днем води, який буде відзначатися, починаючи з 1993 року”. У 1994-1999 роках відзначення Дня води (водних ресурсів) проходило під гаслами, а от починаючи з 2000 року кожний Міжнародний день води присвячується певній темі.

У 2024 році Всесвітній день водних ресурcів присвячується “використанню води для миру”. Лише вода належної якості є ресурсом і може слугувати для миру. І, навпаки, забруднена вода, вторинні вогнища антропогенних забруднень, біологічних забруднень, які формуються у водних об’єктах в результаті непрофесійної господарської діяльності, нераціонального використання води тощо будуть лише навантажувати ситуацію.

Отже, стає очевидним, що єдиний шлях використання води для миру пролягає через:

- визнання всіма стейкхолдерами наявних проблем, які так, чи інакше пов’язані з водою, водними об’єктами;

- проведення грунтовних наукових досліджень, ранжування проблем;

- напрацювання науково-обгрунтованих рішень в рамках європейського зеленого сценарію;

- вибір, погодження і подальше виконання всіма стейкхолдерами прийнятих на себе обов’язків через реалізацію набутих прав.

Як зазначили на дванатцятій традиційній щорічній Міжнародній науково-практичній конференції, присвяченій Всесвітньому дню водних ресурсів, яка відбулася 21 березня 2024 року в Інституті водних проблем і меліорації, питання раціонального водокористування, пов’язані з водними ресурсами реальні проблеми, які динамічно виникають та змінюються в Україні, зокрема, і в результаті активних воєнних, бойових дій, не те що не мають широкого усвідомлення громадськістю, а ще і далеко не всі науково вирішені, деякі з них некоректно оцінюються окремо взятими фахівцями водного сектору, як України, так і закордонними.

Власне, воно і не дивно. Те, що працювало колись, не працює зараз. Підходи, які можна було застосовувати до початку повномасштабної війни, в силу об’єктивних причин не завжди адекватні сьогоднішнім реаліям. Війна на території Євразійського континенту, найбільша після другої Світової, обумовлює непередбачувані виклики, напрацювання наукового обгрунтування рішень, по яким вимагає нестандартного підходу, обов’язкового поєднання знань та умінь фахівців різних спеціальностей, які опікуються санітарно-епідеміологічним благополуччям, соціальним добробутом, розвитком економічної діяльності.

В Україні лише на Вінниччині у період з 17 жовтня 2023 року по 06 листопада 2023 року було лабораторно підтверджено 245 випадків гепатиту А, в той час як за весь 2022 рік було зареєстровано всього 281 випадок.

На період воєнного стану згідно рекомендацій US EPA, USA Department of Homeland Security, а також Методичних вказівок “Невідкладні та першочергові заходи з відновлення і модернізації водопостачання та водовідведення територій, що постраждали внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів. Комплексні протиепідемічні заходи в умовах надзвичайних ситуацій воєнного характеру” впровадити на каналізаційних очисних станціях підприємств водопровідно-каналізаційного господарства України флокулянти із знезаражуючими властивостями на основі похідних гуанідинів і дезінфектанти на основі діоксиду хлору (якщо потрібно, то у примусовому порядку), оскільки доведено, що лише ці зазначені діючі речовини мають противірусну ефективність у прийнятних (у питній воді та при скиді очищених та знезаражених стічних вод у водні об’єкти України) концентраціях та при їх використанні не утворюються небезпечні побічні продукти.

Ситуація стосовно загрози розвитку водної епідемії вірусного гепатиту сприятиме лише поглибленню внутрішнього конфлікту (населення-владні структури, надавачі послуг з водопостачання, водовідведення), а от дії щодо вирішення проблеми, як раз об’єднають, що і стане втіленням теми Всесвітнього дня водних ресурсів 2024 року – “Вода для миру”.

Більш детально з матеріалами, одними з тез доповідей, які були представлені ДЕА на Міжнародній науково-практичній конференції присвяченій Всесвітньому дню водних ресурсів, яка відбулася 21 березня 2024 року в Інституті водних проблем і меліорації, можна ознайомитися за посиланням – ВОДНА БЕЗПЕКА ТА ОСОБЛИВОСТІ ПРОВЕДЕННЯ БІОЛОГОГЕОХІМІЧНИХ ДОСЛІДЖЕНЬ В УМОВАХ ЗАГРОЗИ РОЗВИТКУ ВОДНОЇ ЕПІДЕМІЇ ВІРУСНОГО ГЕПАТИТУ.










Анонси
Державна екологічна академія післядипломної освіти та управління на постійній основі проводить навчання та перевірку знань щодо підготовки кандидатів на отримання сертифікату екологічного аудитора на тему: “Підготовка до кваліфікаційного іспиту кандидатів на отримання сертифікату екологічного ...
27.04.2024
Інформуємо, що згідно з п.2.2 «Інструкції з оформлення документів  для подання робіт  на здобуття Національної премії України імені  Бориса Патона», 23 квітня 2024 р. відбудеться  Вчена рада  ДЕА, де  буде розглянуто цикл робіт на тему «Доктрина захист...
17.04.2024
Дату проведення курсів буде визначено після формування групи слухачів (кількість місць обмежена), про що буде повідомлено всім заявникам і буде надіслано пакет договірної документації та рахунок на оплату.  Орієнтовно початок проведення курсів планується у другій декаді березня 2024 року....
22.02.2024